Kulturisternas Julspecial

Hjul på julfest och skådespelaren som julbock.

Erik Snellman och Henrik Thorson diskuterar jultraditionen i Finland. Ordet jehula var grunden för det finska ordet för fest och snart stod det härliga till. Hjulen som rullar runt har faktiskt (kanske) med ordet jul att göra ändå och vid julen då vänder allt mot ljusa tider. Så nyåret blev nog en vecka senare av misstag. Erik berättar om sitt 13e kåseri (nu har han skrivit över 90 stycken). Frågan är sen hur man säger på finska när man ska prata om hjul på jul-fest… Kulturisterna går vilse i julorden och Henrik försöker sig på en förklaring…på finska. Frågan blir sen om en jultomte kan vara julbock och det kommer fram att skådespelare har det rätt motigt när de är just julbock (eller julgubbe). Det snurrar runt i det här specialavsnittet för kulturisterna när julbegreppen ska definieras. Julbock är i alla fall vad Henrik tycker sig blivit kallad när han rört sig runt i stugorna i Österbotten…(Utklädd till tomte alltså). Men annonserat det skulle han aldrig göra i Sverige – inte som man gör i Sibbo där julbockstjänster erbjuds nyktert och på tre språk…

Thorson som julbock

Efter inspelningen fick Henrik faktiskt ett jultomte (julgubbe) uppdrag på den österbottniska slätten. Se bilden.