Folk i Finland special

Kulturisterna: med Erik och Henrik

(Du hittar avsnitten längre ner på sidan.)

I den här serien “hjäpprogram” får du en möjlighet att lära dig mer om den svenska kulturen i Finland, språkhistoria, kulturhistoria och om de medverkandes egna högst personliga iakttagelser om de här sakerna. Programmen är ett slags komplement till de intervjuer som produceras inom ramen för Folk i Finland.

Erik Snellman är ortnamnsexpert och tidigare journalist på svenska YLE i Helsingfors med många uppskattade programserier bakom sig om ortnamn och ordhistoria. Henrik Thorson, som producerar Folk i Finland, har även han tidigare varit producent på svenska YLE i Helsingfors, men har sedan dess arbetat med kultur, film och TV i Sverige. Han är nu verksam som producent och även jurist (sedan augusti 2019).


DEL 7: Kan man vara kär i en by? Riksväg 8 och Åbo i Vasa.

Kan man vara kär i en by? Erik anser sig vara kär i alla byar. Vad betyder Maxmo och varför heter det Merikariva och Sastmola och är de släkt? Och vad betyder Malax?

Hur nära släkt är förresten Åbo Akademi med sin filial i Vasa och med det gamla kejserliga universitetet i Åbo och med universitetet i Helsingfors? Många knepiga frågor reds ut i det här avsnittet och dessutom kommenterar Henrik och Erik Folk i Finland del 10 om Pocket Democracy.

Medverkande Erik Snellman och Henrik Thorson. Från 2019.


DEL 6: Årvas: är det Ekorrbyns rätta namn?

I det här avsnittet är temat “Man kan ta pojken ur byn men inte ta byn ur pojken.” (KAJ) och det är fråga om en riktig Oravaisfrossa. Henrik gör ytterligare avbön och kontaktar Ulf Johansson (en äkta oravaisbo) för att ta reda på hur hans övertramp upplevdes (när han kallade Oravais för by) och vad man ska kalla Oravais för…

Erik berättar hur det är att vara med i namnkommittén i Sibbo och hur det går till att ge namn till vägar, byar och skolor. Vi får höra om Järnvägsgränden i Söderkulla dit järnvägen sen aldrig kom och om Eriks dröm att om Snellmansgatan och Eriksgatan i Helsingfors hade korsat varandra så hade hann kunnat stå där i korsningen. De går sedan igenom alla spännande namn i just Oravais och de frågar sig om det var fel att vara en hårig bonde förr i tiden.

Medverkande Henrik Thorson och Erik Snellman. Från 2019.


DEL 5: Om mustang, svensk teater på finska och Sibbe the Saga.

Erik och Henrik sitter i Kronohagen liksom i del 4 men vi får först höra ett tidigare samtal om Mustang – om ordet och bilen – i repris. De avhandlar också teater även den här gången. Kommentarer till Folk i Finland del 9 med Labbet och Folk i Finland extra med Thomas Forsström. Det visar sig att det är svårt att komma fram till varför det behövs en särskild finlandssvensk dramatik… men då hotar Erik att gå ut. Han har dessutom spelat med i en brittisk fars visar det sig (på Postbacken utanför Borgå). Diskussion om filmerna om Mannerheim, Sibelius och en profetissa i vår tid (Maria Åkerblom), alla om svensktalande personer men som görs helt på finska. Henrik hotar med en helt finskspråkig repertoar ifall han skulle bli chef på Svenska Teatern och de diskuterar också hur man gör när man översätter från ett språk till ett annat, som en fiktiv berättelse om Sibbe som kom till Sibbo eller i fallet torpartrilogin av Väinö Linna.

En mustang i vår tid…

DEL 4: Om hämt-teater, karlebyar och en hund med hemlängtan.

Den här gången möts Erik och Henrik på riktigt vid finska viken och varför heter den så? Den är ju även andra länders vik… De diskuterar Pars pro toto, Tallinn och Kaisaniemi. Erik kommenterar intervjun med Nina Maria Häggblom och frågan om vad alla de här Karlebyarna har sina namn efter avhandlas. Erik är beredd att ta hem en teaterföreställning i sitt vardagsrum. Om nio år. Han säger också att Henrik inte behöver ändra sig för att bli finlandssvensk…

Medverkande Erik Snellman och Henrik Thorson. Från 2019.


DEL 3: Om Jeppo, Revolvrar och Göran.

Erik och Henrik diskuterar betydelsen av Jeppo och att det inte har med Jeppis att göra, fast de här platserna ligger nära varandra. Henrik ber Oravaisborna om ursäkt och så kommenterar kulturisterna intervjun med Göran Ekström som var del 7 i serien Folk i Finland. Vem var det förresten som osäkrade sin revolver egentligen och var det faktiskt en revolver? Erik berättar till sist hur han lärt sig hemifrån att se på svenskar från Sverige…

Länkar till sådant Kulturisterna talade om: boken om Ior Bock som de pratar om hittar du mer information om här. Och artikeln om the Bock Saga från YLE finns här. Vill du läsa om rysshärjningarna och upprinnelsen till Sveaborg så hittar du det i Vasis (Vasabladet) här.

Henrik sänder från Molkom i Värmland, Sverige och Erik medverkar från Sibbo i Nyland, Finland.

Medverkande Henrik Thorson och Erik Snellman. Från 2019.


DEL 2. Kulturisterna Om Om.

Den här gången diskuterar Erik Snellman och Henrik Thorson om-namnen bland ortnamn, som är deras favoritämne. Dessutom vad betyder Drumsö egentligen? Och svimmar man alltid i tysk opera? Dessutom kommenterar de intervjuerna i Folk i Finland del 4 med Siri Fagerudd och Alfred Backa.

Medverkande Henrik Thorson och Erik Snellman. Från 2019.


DEL 1. Kulturisterna: Joakim Ekorre

I det här avsnittet får du veta mer om ortnamnen Oravais, Kimo, Kyroboas (alla platser i Österbotten) och om den fästning i Helsingfors som har kallats både Sveriges och Finlands borg och dessutom har tre namn till.

Vi går igenom hur det är med dialekterna i Finland och ifall man är författare om man skrivit bara en bok. Erik Snellman berättar också om de många svenskspråkiga dagstidningarna i Finland.

Han skriver själv kåserier i Hufvudstadsbladet, den tidning som även Tuva Korsström jobbade i många år, bland annat som kulturchef. Hon var gäst i den tredje delen av serien Folk i Finland.

Medverkande Henrik Thorson och Erik Snellman. Från 2019.