Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Juldagsintervjun

Jens Berg är en känd mediechef, tidigare chefredaktör och VD för Hufvudstadsbladet (HBL) och chef inom svenska verksamheten på Finlands Rundradio (YLE), som numera egen företagare som konsult och producent i eget produktionsbolag, Montem. Han hjälper företag att hitta sin berättelse och tänka strategiskt när det gäller att nå ut med sitt budskap, vad de ska synas och hur. Efter många år som chef insåg Jens att han ville tillbaka till det som en gång drivit honom att jobba inom media och han startade eget.

Han berättar hur det är att ta steget från ett välbetalt jobb till en osäker egen verksamhet och att inte längre ha kollegor som man kan prata med på dagarna. Jens betonar att ledarskap och kommunikation hänger ihop. I dagens globala och digitala verklighet kan det vara svårt att som traditionellt företag hitta sitt budskap och sina kanaler och det hjälper Jens till med. Som mediechef var Jens med om en av de största förändringarna till följd av digitaliseringen och den erfarenheten tar han med sig idag när han möter andra verksamhetsområden.

När det gäller råd till den som ska starta eget så säger Jens att han själv satsade brett i början för att senare fokusera på de saker som går bra. Han ger också tips om hur man gör en bra podcast. En podcast om gamla brödrostar från DDR kanske inte skulle fungerat när han var chef på YLE men som podcast är det helt möjligt bara man har spännande personer bakom micken.

Efter att ha varit ledarredaktör, programledare i valvakor och journalist som ställt politiker mot väggen deltog han själv i riksdagsvalet i Finland 2019. Det var en spännande upplevelse och dessutom gick det relativt bra, även om han själv hade velat få fler röster.

Dessutom ger Jens sin syn på svenskheten i Finland och vilka hot som finns.

Intervju från tidigare under 2019 på Svenska Teatern i Helsingfors. Producerad av Henrik Thorson, Thotal AB OY. Med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland.

Du får tag på Jens genom hans hemsida här: montem.fi.