Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

I det första programmet i en serie om personer och minnen från Mariegatan i Kronohagen i Helsingfors möter vi skådespelaren och författaren Fabian Silén.

Fabian är frilansande skådespelare och manusförfattare som även är konstnärlig ledare för Teater Mestola, en fri grupp i Helsingfors. Han skriver nu på sin första roman som ska vara färdig i utkast i sommar. Tidigare har han skrivit ett antal teaterpjäser, bland annat Felix Liv som spelade på Svenska Teatern.

Fabian berättar om uppväxten i det Borgströmska huset, Mareigatan 7, i Kronohagen i Helsingfors på 1980-talet, där hela släkten bodde sedan 1800-talet fram till att huset såldes omkring 1986. Det var som ett liv med släkten samlad som hämtat ur filmen Fanny och Alexander av Ingmar Bergman.

I kvarteret, på Unkan (ungdomsgården), fick han sin första ”splatterupplevelse” och i grannhuset mötte han den vuxna finskspråkiga världen för första gången när han och en kamrat sålde majblommor på den välkända karaoke-baren Pata Ässä.

Fabian berättar också om släkten Borgströms firande förra året på Östersundom gård där han själv uppträdde som den betydelsefulle stamfadern Henrik Borgström i en enaktare som han skrivit särskilt för mötet med alla ättlingar samlade