Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Tom Juslin är en mångårig medarbetare på Västerbottens Kuriren i Umeå som numera är frilansare. Han kommer från österbottniska Yttermark i Närpes och det var journalistiken och slumpen som tog honom till Umeå i slutet av 70-talet.

Toms bil från Långsele med byns alla fyrhjulingar från ”Liv i Västerbotten”.

Han har fortfarande en stark koppling till hemtrakterna genom sitt sommarställe i Kärklax i Närpes och dessutom har gjort ett fotoprojekt i år ”Liv i Österbotten” i den gamla hembygden. För några år sedan blev han mycket hyllad för projektet ”Liv i Västerbotten” som var ett projekt i fotografen Sune Jonssons anda och ställdes ut på Sune Jonsson centret i Umeå.

Tom har en fin förmåga att få kontakt med människor han möter på sina reportageresor och i det här avsnittet berättar han om hur det går till och hur han påverkas av sin bakgrund från Finland och vilka skillnader det finns mellan Sverige och Finland.

Och så svarar han på frågan om han är svensk, finsk eller
mittemellan…

Producerad av Henrik Thorson för Thotal AB OY med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland. (Henrik har själv vuxit upp i Umeå och Tom intervjuade honom och hans kamrater när de arrangerade skolvalet 1982 på Mimerskolan).