Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Om teater och om att syna sina privilegier (eller jag vet inte…)

Malou är en inspirerande och engagerad skådespelerska, ursprungligen från Åbo, som numera bor i Sverige. Det var studier i genusvetenskap som först förde henne västerut och till Lund där hon studerade för bland andra Tina Rosenberg.

Efter flera år av halvhjärtade försök tog hon till slut sin längtan till teatern på allvar och gick först en teaterfolkhögskola och efter det teaterlinjen vid Stockholms dramatiska högskola (det som förr kallades ”Dramaten” och var Dramatens elevskola en gång). En av de mest prestigefyllda utbildningarna på scenkonstens område i Norden.

Redan under studietiden hade hon varit med i teaterprojekt, eller vad sägs som collaget med det prekära namnet ”Svulstiga skärvor eller jag vet inte: nyskrivna feministiska gomorronsagor…”, ett projekt om att ifrågasätta sin egen förmåga kanske.

Malous stora inspiration har varit författaren Clarice Lispector (med rötter i Ukraina och Brasilien). Hon gjorde också en egen pjäs (monolog), Levande vatten /Água Viva under tiden på teaterskolan i Stockholm, som hon fortsatt spela och bland annat framfört i Kina, simultantolkad till manadarin…

Nedan: bild från Levande vatten/Água Viva . Foto: Jens Jörnberg

Ett utbyte under teaterskoletiden i Brasilien blev också en viktigt upplevelse för henne, där hon fick möjlighet att lära känna Lispector på originalspråket. Hon berättar om skillnaderna mellan utbildningen i Brasilien och den i Stockholm, där den ena var mer explosiv och den andra kanske mer tillrättalagd och individcentrerad. Hennes årskurs i Stockholm gjorde också en slutpjäs tillsammans som hette X och spelade på Unga Klara. Den finns tillgänglig att se på nätet (klicka på länken), en inspelning från 2015.

Här hittar du mer om Malou:

Du hittar Malou på instagram (”malouzilliacus”) och du kan nå henne via epost på malou.zilliacus@gmail.com.

Programmet är producerat för Thotal AB OY. Producent Henrik Thorson. Med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland. 2020


(Det finns även andra appar för att lära sig språk än det som nämns i programmet.)