Henna Johansdotter var den yngsta debutanten förra året med den dystopiska science-fiction romanen Glasvaggan, som utspelar sig i ett samhälle med artificiella människor, glasbarn existerar bland de vanliga. Debuten var för henne den berättelse ”som kändes i hjärtat” och hennes rektor och hennes lärare författaren Ralf Antbacka uppmuntrade henne att skriva klart romanen som sen kom ut på Förlaget i Finland.
För Henna har science-fiction inneburit en möjlighet att göra sig fri från vardagens begränsningar. Och skrivit har hon gjort sedan hon var sex år: redan tidigt var det fråga om ganska blodiga historier, bland annat gillade hon att skriva deckare med vissa övernaturliga inslag.
En annan av hennes passioner är role-playing games, datorspel där hon får umgås med sina ”artificiella intelligenser” som hon säger. Kanske tänker hon sig att jobba med speldesign i framtiden som en sidoverksamhet. Henna ger också en rad tips till den som vill skriva och ge ut sin berättelse. Det viktigaste säger hon, är att veta varför man skriver (även om hon själv var litet störd på det rådet när hon började). Men den egna rösten hänger ihop med det man har att berätta och det har Henna. Hon ser ”skrivandet som en vän som alltid finns där”.
Producerat för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland. Producent och intervjuare Henrik Thorson. 2020.