Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Petter Lindberg är mångårig medarbetare på Rundradion i Finland (YLE) och har gjort kulturprogram för både radio och TV. Under flera år gjorde han serien Boktid för TV på svenska i Finland om böcker och författare. Nu producerar han radioprogram och podcastprogram med berättelser ur historien, bland annat om flera prominenta män och en del galningar.

Till följd av krisen den här våren (2020) har han gjort ett program om spanska sjukan åren 1917-19. Det är en gripande historia som har många anknytningar till dagens förhållanden och som går att lyssna på från juni på svenskayle.fi. Nyligen har han också gjort en serie om landsfadern Mannerheim och om de mindre kända mordförsöken som riktades mot honom, serien heter Mannerheim ska mördas och du kan hitta dem här. Serien har fått beröm av lyssnare vid Militärhögskolan i Stockholm, bland annat.

Petter berättar hur det är att gestalta historia, som han tycker är på sätt och vis mer lustfyllt och ”trevligare” än att skriva (som han tidigare gjort).

En annan serie som Petter gjort är den om en märklig bedragare, Yrjö von Grönhagen som började som stumfilmsskådespelare och som sedan lyckades lura sig fram ända in i storpolitiken. Programmet, Den vita Führern, finns här.

Petter bor i skärningspunkten mellan Ulrikasborg, Rödbergen och Eira i Helsingfors, tre olika stadsdelar präglade av olika klasser och traditioner. Han berättar om hur han ser på bilden av finnen i Sverige och om ett eget projekt han hade för att ändra på den (vid bokmässan i Göteborg).

Producerad för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, producent Henrik Thorson, 2020.