Om rykande lådbilar och bobbor, från skalbagge till virus
I det här avsnittet får vi höra om hur det var i Kronohagen på 1940- och 50-talet. Herman Lindqvist, den kände författaren, bodde nämligen där från 2 år till 19 år när hans far arbetade på Sveriges Ambassad vid Salutorget.
Det var en mörk tid, berättar Herman, men också en tid fylld med upptåg och bus. De hade en hemlig klubb i källaren på presidentens slott som åkte lådbil ner för backen på Mariegatan (från Borgströmska huset nummer 7) så det rök om trähjulen. Herman var med vid processionen när den store landsfadern Mannerheim begravdes (som han också skrivit om i en bok nyligen) och ibland kom president Paasikivi förbi på lunchpromenad och hälsade på alla barnen som ställde sig på rad och bockade och neg.
Dessutom i dagens program: om bobbor och andra ”finlandismer”, det vill säga ord som är specifika för svenskan i Finland och ofta anknyter till finskan (men behöver inte göra det). Det är vår andra gäst, språkexperten Charlotta af Hällström-Reijonen som vet allt om de här sakerna och berättar hur det ligger till. Hon är till vardags språkvårdare och chef vid Institutet för de inhemska språken i Finland. Andra ord som hon berättar om är ”rådda” och ”nog” som på olika sätt kan förvilla oss från Sverige…
Här hittar du tidskriften Språkbruk där Charlotta skriver om finlandismer bland annat, numret om bobbor finns i pappersform men från hösten 2020 på nätet också. På tal om språk, den podcast som Charlotta gör med sina kollegor hittar du här och där finns en länk till Soundcloud, där podden också kan hittas.
Producerad för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, producent Henrik Thorson, 2020.
Foto: Sonja Holopainen (Charlotta) och Johanna Jansson (Herman)