Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Förlaget som vill få oss att lystra: med Ralf Andtbacka och Ulrika Nielsen

I det är avsnittet om Ellips förlag, får vi höra hur det är att vara förlagsredaktör för ett litet framgångsrikt förlag som söker sina texter noga och har ett mål att ge ut kvalitetsböcker. De ger ut ungefär tre titlar per år och redaktörerna Ralf Andtbacka och Ulrika Nielsen medger att det är mycket jobb när en text skall väljas ut och sedan bli till bok.

Men det är ändå en dröm för en författare att få ha ett eget förlag och roligt är det i alla fall. Dagens gäster är passionerade litteratörer, det hör man. De tycks verkligen älska den kulturform som de jobbar med (vilka gör det…?).

Ralf är författare och bor i Vasa han tilldelades just i år Runebergspriset för sin senaste diktsamling Potsdamer Platz. Ulrika är också från Österbotten men bor i Stockholm och har givit ut böcker de senaste 20 åren. (Du kan förresten höra intervjun med henne i ett tidigare avsnitt – här). Med i förlaget finns också Chatarina Gripenberg, som just nu är barnledig.

Ralf och Ulrika diskuterar ur det är att få en helt oprövad text i sin hand och hur de tänker om textens kvalitet. Det är viktigt för dem att få en samsyn inför beslutet om utgivning. En metod de har är att de skriver utlåtanden till varandra, som sedan sammanfogas till ett svar till författaren. Att hitta rätt med en text är som att lära känna en människa, säger Ulrika. Vågar man gå ensam med den är mänskan i skogen? Samma fråga kan man ställa om texten…

Ralf och Ulrika berättar också vilka texter som inspirerat dem i begynnelsen och det kan ju vara lästips för dig som lyssnar. Ulrika tipsar om Gertrud Stein och Gunnar Björling och Ralf om poemet J. Alfred Prufrocks kärlekssång av T S Eliot.

Förlaget Ellips firar sina tio år med en essäsamling där spännande författare utforskar samtiden och den kommer i höst. Om läget tillåter kanske det blir fest också…

Fotograf (Ralf): Niklas Sandström

Producerad för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, producent Henrik Thorson, 2020.