Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Anders Ahnlid, ambassadör vid Sveriges ambassad

I vår serie om Kronohagen besöker vi denna gång Sveriges Ambassad (via telefon) och får träffa ambassadören själv, Anders Ahnlid. Han har varit Sveriges ambassadör i Finland under fyra år och nu reser han hem för att bli chef för Kommerskollegium i Stockholm.

Residenset, där han både bott och arbetat, ligger ju i Kronohagen, invid salutorget. Det är en byggnad som har tydliga drag av Stockholms slott och vi får höra om hur det är att bo i ett så pampigt hus med utsikt över fjärden ut mot Finska viken, granne med presidentens slott där balen hålls varje år på Finlands självständighetsdag den 6 december.

Sverige och Finland har unika band och att vara ambassadör i ett så nära grannland är litet speciellt. Anders talar om ambassadens uppgift, vilka samarbeten som byggts upp och vad han tror är viktigt för framtiden. Anders ger också några personliga tips när det gäller sevärda platser i Finland.

Du hittar ambassadens direktsända nationaldagsfirande på facebook här (från den 6 juni).

Och här på YouTube):

Här finns också Anders videorundtur i ambassaden från YouTube

Lyssna också på Herman Lindqvist som berättar om när han bodde i ambassaden på 1950-talet: del 23 av Folk i Finland hittar du här.

Foto (Anders): Kristian Pohl (regeringen.se)

Producerad för Thotal AB OY med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, producent Henrik Thorson, 2020.