Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Här hittar du extramaterial, parallellserier och enskilda delar från intervjuserien Folk i Finland, podcasten som samlar möten med kända och okända männsikor i den svensktalande delen av Finland.


Från Helsingfors bokmässa 2019

I samarbete med Boklund (boklund.fi)


Extra 09: Erica Håkans, Skuggviskaren, sånger att ligga vaken till

Erica Håkans, till vardags copywriter på en reklambyrå i Vasa, har givit ut sin debutbok, Skuggviskaren. Erica Håkans hade känsliga öron redan som liten. Därför blir hon lätt sjösjuk och lider
dessutom av lindrig höjdskräck. Hon har haft nöjet att träffa sina idoler utan att bli besviken. Efter hårt arbete har hon lyckats
väcka sin inre morgonmänniska.
Hon dansar gärna – även till språkets melodi.

I samtal med Henrik Thorson.


Extra 08: Henrika Andersson, Tiger fiskar

Skådespelerskan, dramatikern och regissören Henrika Andersson började skriva redan som fyraåring och för henne handlade det om överlevnad. Berättelsen Tigerfiskar, om fiskarna som faktiskt handlar om teatern (som hon älskar) skulle egentligen bli en roman, men hon lade ner projektet just före utgivning.

Men hon blev inte fri från historien: under vakande nätter kom den tillbaka i form av dikter som blev till en prosalyrisk samling som nu kommit ut på Marginal förlag. I samtal med Henrik Thorson.

Du hittar boken hos boklund.fi.


Extra 07: Christoffer Wiik, Listan

Företagaren och journalisten Christoffer Wiik har skrivit Listan, en rafflande och actionladdad historia där bokens huvudperson Kjell Christer Backman hamnar i trubbel till följd av en resa till forna DDR. Men det är inte bara en spänningsroman, här finns också samhällskritik och iakttagelser från ett finlandssvenskt klassamhälle som det inte talas om så ofta. Christoffer berättar om hur det vara att med bakgrund som journalist skapa fiktion, att fastna och tillslut komma igång tack vare en skrivresa till södern. Intervjuad på bokmässan i Helsingfors 2019 av Henrik Thorson.


Extra 06: Benita Backas-Andersson, Saldo

Benita Backas-Andersson drabbades av sjukdomen borrelia för 19 år sedan när kunskapen var liten och beredskapen för sjukdomen var låg.

Hon berättar i den nya boken Saldo i skönlitterär form om erfarenheter och insikter från ett liv med sjukdomen.

Benita fick ett fint pris av Svenska Litteratursällskapet i Finland 2015 för sin debutbok När rädslan vilar. Från Helsingfors bokmässa 2019 i samtal med Henrik Thorson.


Extra 05: Bjarne Ismark, Disa mer än 100

Bjarne Ismark har samlat sin mors alla historier som han hörde redan som barn i boken Disa mer än 100. Hon gick bort 2018, under Finlands jubileumsår, och föddes alltså just när det självständiga Finland formades.

Bjarne har arbetat som lärare, men efter pensionen har han givit ut flera böcker. Stjärnfararsviten, som han hittills publicerat i tre delar, handlar om framtiden och är science fiction. Boken om Disa väcker till liv i det förgångna genom de dramatiska berättelser Bjarne återger och fördjupar. Intervju från Helsingfors bokmässa 2019 med Henrik Thorson.


Extra 04: Paul Söderholm och Gnurf från Åbo Underrättelser

Paul Söderholm är mannen bakom den kända figuren Gnurfen som roat läsare i Åbonejden under många år. På bokmässan i Helsingfors presenterades det första samlingsalbumet med de serier som funnits med i i Åbo Underrättelser 2017. Paul intervjuas av Henrik Thorson.


Extra 03: Bitte Westerlund, Smaka på Västnyland

Bitte Westerlund är redaktör för boken Smaka på Västnyland. Slow food, ingefära och njurtapp är bara några av de spännande saker som erbjuds i Finlands sydvästra hörn. Hon intervjuades i Boklunds monter på bokmässan i Helsingfors 2019 av Henrik Thorson.


Extra 02: Thomas Forsström

Thomas Forsström är marknadsföringschef på Svenska Teatern i Helsingfors och berättar hur man lockar en publik till teatern och hur det där att vara marknadsförare i dagens föränderliga värld med sociala medier och AI… Intervjuad av Henrik Thorson. Inspelad i början av 2019.


Extra 01: Här i vår stad, sommarteater i Jakobstad 2019.

På Malmska gården i Jakobstad repeterar Teater Jacob en föreställning om stadens historia från 1723 och framåt. Lyssna på Lillemor Andersson-Kanckos och Cecilia Löfholm som båda fungerar som berättare i pjäsen. Intervjuas av Henrik Thorson.