En pod med fôlk som gillar Gustaf
Det här är ett experiment i fem delar av en podcast om Gustaf Fröding och hans värld genom de människor som känner honom bäst.
I första serien med start augusti 2020 (i god tid inför skaldens födelsedag) möter du Miriam Kaukosalo, Anita Forsnäsgård, Gunnar Edander, Fredrik Höglund och Tomas Sköld. Flera av dem har nära anknytning till Gustaf Frödingsällskapet, som du hittar här. Där kan du läsa om Fröding, se gamla bilder och hitta hans dikter.
Gunnar Edander har gjort vinjettmusiken – tack till honom, som är en riktig Frödingvän.
Vill du ha meddelande när det finns nya avsnitt? Sänd en e-post till info@thotalmedia.com och skriv ”Nyhetsbrev: strövtåg” i ämnesraden så meddelar vi när nästa avsnitt finns att lyssna på.
Strövtåg i Frödingbygd del 5: Fredrik Höglund
Det började med en Frödingvandring i Brunskog när Fredrik var tio år. En upplevelse som gjorde ett starkt intryck på honom och kanske kan förklara hur Fredrik blev en Frödingnörd (enligt vissa kamrater) och numera är aktiv ledamot av Gustaf Frödingsällskapets styrelse.
Fredrik berättar om den bok som han jag ut ihop med bland annat Johan Andersson när sällskapet firade 50 år: ”Över bygden låg tindrande stjärnfager natten” . Fredrik läser också en av sina favoriter (under senaste året) Lars i Kuja, en Frödings Bonden Pavo kan man kanske säga…
Producerad av Henrik Thorson för Thotal AB i samarbete med Gustaf Frödingsällskapet, 2021.
Avsnitt 4: Gunnar Edander, kompositör
Kompositören Gunnar Edander som är känd som ”den där mannen” som komponerade kvinnokampssångerna i Jösses Flickor! När Stockhlms stadsteater skulle göra en pjäs om Gustaf, Kärleksköparen, var det Gunnar som komponerade alla sångerna (från början 50 stycken!). Gunnar berättar hur Frödings poesi grep honom och fick sångerna att bara komma, som av sig själva. Hör Gunnars version av En ghasel (som är namnet på ett arabiskt versmått) i slutet av programmet, som har titeln Gallret i Gunnars version.
Avsnitt 3: Tomas Sköld, vice ordförande
Intervju med Gustaf Frödingsällskapets vice ordförande Tomas Sköld. Tomas är en verklig senior i Frödingsammanhang och har uppträtt otaliga gånger som Fröding och läst dikter. På bokmässan i Göteborg håller han koll på de mest efterfrågade dikterna sedan många år (sällskapet läser dikter där på begäran).
Tomas läser också sin favorit: dikten En Gahsel som han förknippar med särskilt starka minnen.
Bilden: Tomas och Gustaf vid Stora Torget i Karlstad
Producent Henrik Thorson, 2020 Thotal AB.
Avsnitt 2: Anita Forsnäsgård, författare
Gäst i det andra avsnittet i podcasten om Fröding är författaren Anita Forsnäsgård från Karlstad.
Hon är uppvuxen med Frödings författarskap och började läsa hans dikter som sjuåring. Anita beskriver sig själv som en Fröding-nörd och hon har varit med i Gustaf Fröding-sällskapet styrelse flera år. Dessutom har hon skrivit boken Frödings landskap som var sällskapets årsbok 2009, som du får veta mer om i programmet. Anita tycker att Fröding hade en sällsynt förmåga att förstå vad det är att vara människa. Hennes favoritdikt är Strövtåg i hembygden del 2 som hon också reciterar.
Anitas senaste bok Elving Älgs värsta dag (2020) som vi nämner i intervjun hittar du här. (Den finns också på Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.)
Anita tilldelades Region Värmlands litteraturstipendium 2008. Läs mer om Anita och de böcker hon skrivit på henne hemsidan.
Gustaf Frödingsällskapets årsbok som Anita skrev år 2009, Frödings landskap, handlar både om Gustafs inre och yttre landskap. Eftersom den är slut i lagret får man försöka hitta den på bibliotek eller via bokbörsen.Läs mer om boken Frödings landskap här.
Den andra årsboken hon medverkat i som redaktör är Fröding, Önskedikter (2017).
Producent Henrik Thorson, 2020 Thotal AB.
Avsnitt 1: Miriam Kaukosalo, Alsters herrgård
Möt kulturassistenten för Frödings minnesgård, Alsters herrgård, utanför Karlstad i den här serien om människor som bär minnet av poeten Gustaf Fröding vidare till nya generationer. Hon berättar om hur Alsters herrgård kom att bli minnesgård, även om Gustaf själv bara bodde där något år efter sin födelse. Hur är det att jobba med Fröding varje dag? För Miriam är Gustaf som en vän och hon tycker det är särskilt spännande att berätta för besökarna om den rättsprocess som han drogs in i när dikten En morgondröm publicerades 1896. Miriam läser också ”Det borde varit stjärnor” för oss, en favorit ur samma samling, Stänk och flikar, publicerad just det året.
Producent Henrik Thorson, 2020 Thotal AB.