Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

En podcast om böcker, författare och förlag främst i Österbotten i Finland. Samarbete med förlaget Scriptum och nätbokhandeln Boklund.fi. Producerad av Henrik Thorson / Thotal AB.


Pod Scriptum del 22: Claus Stolpe om Ett splittrat USA andra delen

Claus Stolpe följer upp mellanårsvalet i USA första veckan i novemeber 2022 och ger ytterligare bakgrund och analyser kring de resultat som redan fanns en vecka efter valet. Avsnittet innehåller ett samtal från bokhandeln Akademen Gros i Vasa samt ett uppdaterat inslag med senare resultat. Producerad i samarbete med förlaget Scriptum och Boklund av Thotal AB OY. 2022.

Pod Scriptum del 21: Claus Stolpe om Ett splittrat USA första delen

Claus Stolpes nya bok ”Ett splittrat USA – Ukraina, polarisering och två ödesval”, utgiven på förlaget Scriptum / Scriptum debatt. anknyter och bygger vidare på hans tidigare bok ”Trump och hans värld”.

Nu får vi en dagsaktuell analys inför höstens mellanårsval i USA och Claus berättar i samtal med Henrik Thorson om sitt projekt att fånga bitarna av det splittrade USA. Producerad i samarbete med förlaget Scriptum och Boklund av Thotal AB OY. 2022.


Pod Scriptum del 20: Dennis Rundt och Big Daddy

I den andra delen av sin släktskröna, Big Daddy, skildrar Dennis Rundt både sin farfar och sin morfar. Den förste var en välkänd författare och den andre försvann spårlöst 1936.  Det är en berättelse som han skapat i brytpunkten mellan fantasi och verklighet. Om sin farfar, som han haft mycket material om och som han också träffade, säger Dennis:
– Man leker inte med honom…han är en sån man som man inte leker med…jag vågar inte leka med honom…
När det gäller morfars berättelse fanns det en större frihet att dikta. Men Dennis har ju varit journalist och för honom är det faktiska, verkligheten viktigt. Han vill skapa trovärdighet och för egen del tycker han att det att bara hitta på och fantisera är för enkelt.  Och om fortsättningen säger han:
– Det är som en netflixserie…Det måste komma en tredje sässong.

Inspelningen gjordes i december 2021 på Gros bokhandel i Vasa. Producent Henrik Thorson för Boklund och Thotal AB.


Pod Scriptum del 19: Andtbacka, Jansson och Klinkmann

Ett ett uppsluppet författarsamtal från Vasa littefest och festivalens sidoprogram arrangerat av förlaget Ellips och förlaget Scriptum med Henrik Jansson, Sven-Erik Klinkmann och Ralf Andtbacka.

De talar om minnen, musik och om tiden i texten utgående från Janssons nya roman ”Vi åkte för att träffa farsan” och Klinkmanns båda böcker ”Dylans lögndetektor – en essä om tiden” och ”Ropet från gårdagen

(Du hittar böckerna på boklund.fi genom klicka på titeln.)

Producerad för thotalmedia.com i samarbete med förlaget Scriptum, 2021.


Pod Scriptum del 18: Sonja Hellman, Utan väg hem

Sonja Hellman om sin debattbok Utan väg hem som givits ut på förlaget Scriptum hösten 2021. I boken ger Sonja Hellman bakgrunden till dagens flyktingsituation och visar genom några exempel hur människor klarat sig då de fått möjlighet att starta ett nytt liv i Finland. Hon berättar hon kom in på det här ämnet och vad som varit det mest berörande av de möten med flyktingar hon själv varit med om.

Sonja Hellman har engagerat sig i utsatta människors situation i Finland som journalist och författare i flera år.

Producerad av Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.

Del 17: Alexander Öhman om debutromanen Genomlyst

Från en självständig novell till debutromanen med samma namn Genomlyst, tar Alexander Öhman oss med till en närmast mytisk och förtrollad verklighet under Finlands märkesår 2017.  

Berättelsen utvecklade sig från en mer fragmenterad berättelse, för läsare att binda samman till en existentiell spänningsroman med en märkvärdig röd tråd. Han berättar om den långa processer att se sin roman växa fram, texten mogna och dessutom att få den utgiven tillslut…

Han ser det så att läsaren skapar verket och har därför ganska lätt att diskutera sin text och ta synpunkter. Hans ideal är en osynlig författare, som är som en optisk lins. Redan nu är han på gång med ett nytt projekt som han experimenterar med.

Producerad av Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 16: Erica Håkans om Lyckohjulet

I Erica Håkans nya bok behandlas överflödet som vi utsätts för, inte bara i butiker och köpcentrum utan även i våra dagliga relationer och i livets strävan av olika slag, t.ex. att finna den rätta / rätte… Håkans gav ut sin första bok (poesi) för ett år sedan och bor i Vasa i Finland. 

Producerad av Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 15: Ellips förlag

Ellips förlag om spännande utgivning, hur man börjar skriva och om året som gått. Ralf Andtbacka och Ulrika Nielsen medverkar.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 14: USA efter riksrättsprocessen

Scriptums USA-expert är med igen och talar om historieforskning i allmänhet och summerar läget efter riksrättsprocessen i USA. Under första månaden syntes inte ny presidenten Biden så mycket i media – hur ska man tolka det? Vad är grejen med de där ”första 100 dagarna”?

Hur är det: följer Claus utvecklingen i USA med samma intresse nu som förut…? Vi  hoppas att han vill skriva en ny bok om USA längre fram, men nu har han kommunalvalet i Finland att blicka fram mot, där han bland annat ska medverka i valvaka. Han tipsar även om sidan https://www.realclearpolitics.com/ en bra resurs för sammanfattning av olika attitydundersökningar och sådant.

Claus bok Trump och hans värld finns på boklund.fi och kom ut före jul.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 13: Ola Österbacka om Maijas dotter

Ola Österbacka har gjort det många av oss drömmer om: att skriva en roman om släkten. I boken Maijasdotter berättar Ola om sin farmor, Ailina, som kom från finskpråkiga Soini till fots till de svensktalande trakterna där hon slog sig ner och sedan gifte sig där efter några år i USA.

Ola berättar om den lång processen, det tog närmare sex år, som var väldigt spännande för honom. Boken Maijasdotter finns på boklund.fi.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 12: Mer om USA med Claus Stolpe

Efter den senaste veckans turmbulens i USA återkommer Claus Stole och för att kommentera händelserna. Han är dubbel-professor i historia och statskunskap med inriktning mot USA och har nyligen kommit ut med boken Trump och hans värld på förlaget Scriptum (som du hittar på boklund.fi).

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2021.


Del 11: Claus Stolpe och Trump

Intervju om USA, valet och Trump med Claus Stolpe, statsvetare och historiker som nyligen kommit ut med boken Trump och hans värld på förlaget Scriptum.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 10: Åsa Stenwall och Ta plats

Författaren Åsa Stenwall ger nu ut sin nya bok med essäer, Ta plats, på förlaget Scriptum. Hon har i många år arbetat med skrivarkuser och det här att skriva om sitt liv är ett viktigt tema i boken när hon möter andra författares texter och reflekterar kring sin egen och sin fars alla dagböcker.

Åsa är känd för att hitta det i andras texter som är unikt, den specifika rösten och hon har hjälpt otaliga både amatörer och proffs att utveckla sitt skrivande och också fördjupat sig i andra författarskap i tidigare böcker.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 9: Eva Höglund och kompisdeckarna

Eva Höglund är aktuell med boken Kompisdeckarna löser paketmysteriet som utspelar sig i Åbo där hon själv bor och arbetar. Boken är en deckare som riktar sig till barn och unga (8 år och uppåt) och kommer ut på Förlaget Scriptum. Hon jobbar själv med böcker som bibliotekarie vid Åbo Akademi och har alltid gillat mysterier och äventyrsböcker.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 8: Årets finlandssvenska bokhandlare, Anna-Lena Palomäki

Årets finlandssvenska bokhandlare 2020 går till Anna Lena Palomäki som driver Gros bokhandel och distributionssidan bolkund.fi samt Förlaget Scriptum.

Det senaste året har varit utmanande på många sätt, men också spännande. Tillsammans med Magnus Brundin, VD för Bonnierägda Akademiska Bokhandeln / Akateeminen krijakaupa har Anna Lena inlett ett samarbete för att hitta former för den nya bokhandeln.

Det innebär fler finska böcker, nya fina lokaler och stort utbyte med den Akademen och Bonniers.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 7: Barbro Teir – Vad är meningen?

Barbro Teir har en lång karriär inom media och ledarskap och är numera existentiell coach och organisationsutvecklare. Hon delger oss kloka råd och iakttagelser i boken Vad är meningen? som är en blandning mellan fakta och fiktion och som ger läsaren goda råd och stöd i svåra vägval i vardagen. Barbro ger generöst av sina egna insikter och erfarenheter.

Du hittar Barbros bok på boklund.fi.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 6: Virka fritt

Om boken Virka fritt utgiven på Appell förlag i samarbetet med förlaget Scriptum, som utkommer i december 2020 (enligt planen) och kan beställas från boklund.fi. Den  finskspråkiga versionen gavs ut av förlaget Scriptum i oktober 2020 och finns också på boklund.fi (Virkkaajan Vapaus). Du hittar intervjun på finska längre ner på sidan.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 5: Martin Högstrand och Magen

Martin Högstrand kommer ut med en ny roman, den märkliga ödesmättade Magen, om en matematiker vars mage är i olag och hans sökande efter svar i ett Åbo som snarast är en drömvärld med drag av det mellaneuropeiska tidiga 1900-talet. 

Magen är en hallucinatorisk roman som utspelar sig mellan dröm och verklighet. Den handlar om en man med existentiell ångest, som arbetar som matematiker i Åbo. Vår protagonist är en modern människa med sådana problem som mänskor i gemen har, som följer sin tid.

Vår huvudperson lider av en odefinierad magproblematik och söker hjälp av den hypermoderna sjukvården. Han möts dock av en obegriplig vårdapparat och drivs in i mardrömmen om sitt liv, samtidigt som han grips av fascination för det han inte kan förstå i sitt yrke.

Romanen är dessutom en civilisationskritisk kärleksberättelse. Utöver att dess frågor rör sig på vetenskapens och filosofins område, påvisar den svårigheten i att anpassa sig till och identifiera sig samtidigt med urgamla lidelser och den nya världens realiteter.

Producent Henrik Thorson för förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 4: I rättvisans blod med Nilla Kjellsdotter, deckarförfattare

I rättvisans blod, en deckare av Nilla Kjellsdotter, den första i en serie om Morden i Österbotten som givits ut på Boklund Publishing i oktober 2020 och som kommer som ljudbok på Lind & Co i Sverige nästa år.

Nilla är till vardags närståendevårdare, sekreterare och kör ibland lastbil men att skriva deckare är något hon tänkt på länge och deckare är också det hon för det mesta själv läser. Att det sen blev ett ljudbokskontrakt för förlaget Lind & Co var inte egentligen vad hon tänkt sig, hon ville nog helst skria en ”vanlig” bok. Men efter litet funderande tackade hon ja.

Tillslut fick hon också kontrakt med Boklund Publishing i Vasa. Att ge ut en pappersbok var tålamodsprövande: skriva om och skriva om texten, men i slutet av oktober släpptes den så tillslut.

Hennes stil är att få med det vardagliga i berättelsen, som hon tycker att utmärker Fjällbacka-serien och Gotlandsserien som hon gärna läser. Framförallt skriver hon för att hon måste, för att må bra, men hon vill absolut också bli läst.

Beställ boken från boklund.fi.

Producent Henrik Thorson för Förlaget Scritpum, boklund.fi och Thotal AB OY 2020.


Del 3: Trump och hans tid

Trumps presidenttid har kallats den mest turbulenta någonsin och om några veckor går amerikanerna till val. I Pod Scriptum diskuterar vi Trump och det stundande valet inför en ny bok Trump och hans värld som ges ut på förlaget Scriptum.

Medverkande är bokens författare, universitetslektorn Claus Stolpe, journalisten och ledarskribenten Dan Ekholm och producenten Henrik Thorson.

Producerad för boklund.fi och förlaget Scriptum av Thotal AB OY, 2020.


Del 2: Anne Levlin om längtan till Italien

Boken Magiska möten Italien runt kommer ut på Boklund Publishing och finns på nätbokhandeln boklund.fi. I intervjun berättar författaren, Anne Levlin från Korsholm utanför Vasa, om längtan till landet i söder, om kvinnorna hon intervjuat och om den italienska maten…

Producerad för boklund.fi och förlaget Scriptum av Thotal AB OY, 2020.


Del 1: Virkkaajan Vapaus / Virka fritt!

En ny bok om virkning: historia, tradtion och tips.

Här hittar du intervjuer med författarna Anna-Maija Bäckman och Marketta Luutonen om deras bok Virkkaajan Vapaus som kommer ut på förlaget Scriptum i oktober (finska).

Boken kommer på svenska hos Appell förlag i november i Sverige och på förlaget Scriptum i Finland.

Med svaren på finska (suomeksi):

Författarna Anna-Maija och Marketta.

Producerad av Thotal AB OY i samarbete med Boklund och förlaget Scriptum. Producent Henrik Thorson, 2020.


Rättighetsuppgifter för musiken i del 3: Music Logo For Storytelling by Free Music https://soundcloud.com/fm_freemusic Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Creative Commons Attribution 3.0 Unported License, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US