Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

Bo Lönnqvist och Henrik Thorson samtalar om Kilo gård och utvecklingen från bondesamhälle till förstad i området Kilo-Alberga som ligger väster om Helsingfors. Bo växte upp här och minns gårdens vällingklocka som ringde alla dagar. På närbelägna Thorstorp har många familjefester och viktiga begivenheter i trakten hållits genom åren.

Kilo gård bland träden

Esbo har en något annorlunda historia än östra Helsingfors med bondgårdar långt in på 1900-talet. Tätt knutet till Kilo är Stor Hoplax eller Alberga som det numera heter men även Bergans är ett namn som förknippats med den platsen (och den herrgård där som numera inte finns kvar). Helsingfors exproprierade många gårdar i östra delarna men det hände inte på samma sätt på Esbosidan.

Bo själv bodde här i närheten av den kända föreningsgården Thorstorp under sin barndom. Det var också här som han fick första känslan för hemgbygdsforskning: brödspaden hos hans kamrat i torpet Monikko har han ju nämnt tidigare i vår serie (se tidigare avsnitt med Bo).

Samtalet kommer även in på det här med resandet mellan olika boningsplatser förr i tiden, som vi också berörde i avsnitt 33. Ofta, berättar Bo, reste man dit maten fanns, när den var slut reste man vidare…

Så reflekterar de litet också om det här när nya områden tar över och de gamla försvinner… hur ska man tänka om det…?

Bo ger Henrik råd i programmet hur man ska tänka när man samlar på gamla saker. Och hans böcker som kommer på tal är dels Dockskåpets hemlighet (finns hos boklund här) och essäsamlingarna Folkkulturens skepnader: till folkdräktens genealogi samt Det andra och det annorlunda. Etnologiska texter.

Producerad för Thotal AB med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, 2020.