Thotal podcasts - samtalsserier på webben med Henrik Thorson

Sök

USA:s alla presidenter med Claus Stolpe

Anekdoter och fakta och politisk utveckling i samtal om USA:s presidenter från MrPresident himself, Washington, till den äldste Joe Biden. Producerad av Thotal AB 2023.

MrPresident
MrPresident
MrPresident del 1: MrPresident himself
Loading
/

En podcast om USA:s alla presidenter med dubbeldoktor Claus Stolpe (Åbo Akademi) i samtal med Henrik Thorson.

Lyssna på intervjun om Claus nya bok Ett splittrat USA här –>

Pod Scriptum 2022
Del 18: Andrew Johnson, fel man på fel plats vid fel tidpunkt: president nummer 17.

Andrew Johnson var demokrat och nybliven vice president när Lincoln mördades. Att en kandidat från andra sidan fick ta över blev inte så lyckat (han var dessutom sydstatare, även om han inte helt sympatiserade med slavägarna). USA fick köpa Alaska under hans period, men annars var det inte mycket som kan räknas på plussidan för honom. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 17: Abraham Lincoln, en av de främsta: president nummer 16.

Få presidenter är så välkända som Lincoln och hans rating ligger i topp. Det är en av USA:s mest turbulenta tider när han ”räddar” unionen, men hinner knappt överleva inbördeskriget eftersom han skjuts vid ett teaterbesök. Få vet att Lincoln tidigt försökte tillmötesgå sydstaternas krav på ett bibehållet slaveri, men trots det trädde flera stater ut ur unionen och krisen var ett faktum. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 16: specialavsnitt om Civil War del 2

I det här andra specialavsnittet om det amerikanska inbördeskriget ger Claus oss en bild av själva kriget och hur det slutade. Effekterna av kriget var stora, ca 600 000 personer dog och USA blev inte helt återställt politiskt förrän många år senare. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 15: specialavsnitt om Civil War del 1

Claus ger oss bakgrunden och upptakten till det amerikanska inbördeskriget i det här specialavsnittet av podcastserien MrPresident. Följd med bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter och deras tidevarv. Det här är den första av två delar i väntan på avsnittet om Lincoln… Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 14: James Buchanan, den allra sämste? President nummer 15.

Buchanan är den i raden av lågrankade presidenter som hamnar längst ner i de flesta mätningar och som inte lyckades hindra en splittring av unionen. Dessutom var rättsfallet Dread Scott en sak som ytterligare drog ner. Annars var han petnoga och en duktig diplomat, men kanske hade han otur? Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 13: Fillmore och Pierce, nästan sämst i klassen, presidenterna nummer 13 och 14

I det här avsnittet får du höra om de två presidenter som fått mycket låg ranking genom historien: båda misslyckades med sina åtgärder för att stäjva splittringen mellan nord och syd och på sikt fördes USA närmare ett inbördeskrig. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 12: Zachari Taylor: generalen som åt körsbär och dog, president nummer 12

Old ruff and ready var krigsmannen Taylors epitet, men efter en måltid med körsbär, saltgurka och en stor mängd mjölk på nationaldagen, blev han sjuk och avled. Under hans period formades det som sedan kom att bli republikanerna genom partiet med han motståndare ”Free soil party”. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 11: James K. Polk en kompromiss som gör landet större, president nummer 11

James Polk, USA:s 11:e president, var tidigare presidenten Andrew Jacksons favorit och fördes fram av honom som en kompromisskandidat, eftersom han var besviken på huvudkandidaten van Buren, även han en tidigare president som nu återkom. Landet blev dubbelt större och frimärken instiftades. Det är början på en turbulent era och Polk, om än rätt bortglömd, har kommit att betraktas som en av de mer lyckosamma presidenterna. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 10: Harrison & Tyler, en kortlivad och en ogillad, presidenterna nummer 9 och 10

I det här avsnittet tar vi upp två presidenter – den ena är den som var president kortast av alla, Harrison och den andra Tyler, blev president av en slump som vice president och hade mycket mot sig. De är två av de mindre kända presidenterna men nu börjar USA gå mot den tid av djup splittring som senare leder till inbördeskrig. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 9: Van Buren: bortglömd men handplockad, president nummer 8

Van Buren är nog en mindre känd president för de flesta av oss. Han handplockades av Andrew Jackson och hade en god organisatorisk förmåga och satte sin prägel på det Demokratiska partiet. Han var den ende som hade ett annat modersmål än engelska men också den förste presidenten som faktiskt var född i USA (och inte i kolonierna). Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Skämtteckning med Jackson på åsnan och Van Buren efter.
Åsnan blev sen symbolen för Demokraterna.
(Balaam anspelar på en elak profet som bland annat nämns i Bibeln.)

Del 8: Andrew Jackson, en ny attityd: president nummer 7

Andrew Jackson har gått till historien som populisten och den som kan att bryta den ämbetsmannamässiga traditionen bland USA:s presidenter där både tjuvnyp och anitpropaganda blev ett politiskt verktyg. Hans period markerar en ändring och inleder en ny tid utan lika stark koppling till grundlagsfäderna, the Founding Fathers, som tidigare. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 7: John Quincy Adams, nästa generation tar över: president nummer 6

Johan Quincy Adams var Johan Adams (den andre presidentens) son och markerar en ny tid genom att tillhöra nästa generation av presidenter. Adams presidentskap kännetecknades av ett missnöje från motståndarna med nästa president, den populistiske Jackson i främsta ledet. Adams ansågs inte av dem som demokratiskt vald. Adams var en nakenbadare och även den första presidenten att bli intervjuad av en kvinna som var reporter. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 6: James Monroe, The Era of Good Feelings: president nummer 5

Monroe är den första founding father som inte deltog i frihetskriget, eftersom han var för ung. Det var en period av yttre lugn på den politiska arenan ”the era of good feelings” som man sa, eftersom det nu var endast ett politiskt parti att räkna med. Andra tyckte tiden var korrupt och sa istället ”the era of good stealing”. Både Monroe doktrinen som förebådar USA:s utrikespolitiska roll många år senare och Missouri kompromissen angående slavhandel tillkom under den här tiden. Dessutom är det här den av två presidenter som givit namn åt en stad: och i det här fallet i Afrika…Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 5: James Madison, vitt hus och nytt krig mot England: president nummer 4

James Madison var en av de viktigaste skribenterna bakom den amerikanska konstituionen och den gärningen överglänste kanske hans senare presidentskap. Under tiden som president inträffade det som kom att kallas ”Mr Madisons War”, även kallat 1812-års krig ännu en gång mot England. Bland annat brändes delar av Washington ner och Vita huset fick sin vita färg för att skyla rökskadorna. Presidentens hustru är kanske den mest kända 1st lady eftersom hon räddade det kände porträttet av Washington från den hotade branden. Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 4: Thomas Jefferson, den smartaste av dem alla: president nummer 3

Thomas Jefferson var USA:s tredje president och av många betraktad som en av de allra största. Det var han som skrev självständighetsförklaringen (i alla fall underlaget), vilket även anges på hans gravsten (men inte att han var president). Claus Stolpe lotsar oss vidare bland anekdoter och fakta om USA:s alla presidenter. Producerad av Thotal AB / Thotalmedia 2022.

Del 3: Specialavsnitt: från Trump till Biden & Harris

Claus Stolpe ger oss en uppdatering av läget i USA där den nya presidenten och vice presidenten drabbats av vikande stöd efter 11 månader vid makten…

Samtalet är en längre version av ett föredrag som Claus framför på Vetenskapskarnevalen i Vasa 20 november 2021.

Producerad av Henrik Thorson för thotalmedia.com i samarbete med förlaget Scriptum, 2021.

Del 2: i skuggan av Washington: John Adams, president nummer 2

John Adams president 1797-1801, USA:s andre president, verkade i skuggan av sin föregångare Washington och var i fejd med sin egen vice president. Men han blev över 90 år…. Hur är det att efterträda en så mytisk person som Washington? Adams var jurist och försvarade britterna i processen kring den så kallade ”Boston-massakern”, vilket var minst sagt förvånande, men visar att Adams var en rättvisans man.

Han var med vid förhandlingen om den slutliga freden med England som skedde i Paris 1793 och hade varit ambassadör i Europa.

Under Adams tid sker den första formeringen av politiska partier, men de var inte på länge de partier som vi känner igen idag. Hamilton (han från musikalen) som kanske var den mest populära personen inom Federalisterna var inte valbar och Adams blev vald till landets andra president.

TIll sin fru förutspådde Adams att den 2 juli skulle bli en högtidstag för USA i all framtid… hur kunde han ta så fel?

Som president var hans största bedrift kanske den så kallade YYZ-affären…men för övrigt kom han väl aldrig ut ur Washingtons skugga…

Han når en ansenlig ålder, 90 år och dör på 50 årsdagen för självständigheten och det råkar vara samma dag som hans ärkefiende och efterträdare Thomas Jefferson också avlider.

Dubbeldoktor och presidentexperten Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson om USAs alla presidenter. Ingår i serien PodScriptum.

Producerad för thotalmedia.com i samarbete med förlaget Scriptum, 2021.


Del 1: Mr President himself – George Washington

Henrik Thorson och Claus Stolpe inleder sin maratonserie om de amerikanska presidenterna med den första, ”Mr President” himself, den beundrade och mytiska George Washington.

Cluas Stolpe som är doktor både i statsvetenskap och historia och det senare blev
han 2011 på amerikanska presidenter och han gjorde sen en mer populär bok sen,
Den amerikanska drömmen som hade mer av skrönor. Just de här berättelserna
har vi tagit fasta på i den här podcasten. Claus stora intresse för historia kombinerat
med en känsla för USA (genom Lucky Luke serien och westernfilmer).

Att få ta del av maktens högborg och att få nedslag i amerikas historia och
möta presidenter.

Han var den som fick ansvar för att utforma sitt eget ämbete, tanken var att han
skulle bli landets ledare och man lämnade en del åt honom att lösa när det gällde
själva jobbet.

Producerad för thotalmedia.com i samarbete med förlaget Scriptum, 2021.